aan snack geen gebrek

Nu de kinderen naar school gaan moet ik opeens twee “snacks” per dag inpakken. En dat naast een lunch. Ze zouden het prima vinden om een appel te eten voor snack, een appel voor lunch en dan ook weer eentje voor de middagsnack. Zo gek ben ik alleen niet. Onder andere omdat het een vermogen zou gaan kosten, appels in Texas… Maar ook omdat ik denk dat wat (gezonde) variatie geen kwaad kan.

Dus besloot ik zaterdag maar eens een voorraadje lunch en snack items te maken.
Pas toen we bijna klaar waren en de buit opsomden kwam ik er achter dat allemaal binnen hetzelfde thema valt… Chocola!

Dat kan ik wel verklaren, opzich. Het was het eind van een week zonder Peter. Een week gevuld met een angstmomenten voor een van de kinderen. Bijvoorbeeld tijdens het onweer. Tussen luidbrullende uithalen door wist ze al snikkend te roepen: “Mama, help me! Help me!” en “Papa bijna thuis?” En nadat in het park een loslopende hond iets te dichtbij was gekomen zat ze minstens 15 minuten lang weggedoken in mijn schoot: “Hond mij pakken. Hond mij eten. Zo hier..!” Wijzend naar haar wang. Daarnaast zat de week vol met vragen van mijn kinderen over huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, adoptie en ja, ook deze: “hoe komt de sperm dan bij de egg?”

Oja, voor het geval je het even vergeten was, we hebben kinderen in de leeftijd 5, 4 en 2 jaar.

Dus….

Chocola!

We maakten choco-aardbei-pudding en muesli repen. Twee bekende favorieten in dit huis. De muesli repen zijn erg makkelijk en de enige die ik tot nu toe heb weten te maken die crunchy en chewy zijn en ook nog lekker van smaak. Alles wat je moet doen: 4 cup havermout mixen met 1/2 cup kokosschaafsel, 1/2 cup chocolate chips, 1/2 cup gedroogde cranberries (of rozijnen) ,1/4 cup volkoren meel, 1/4 teaspoon zout. In een kommetje 1/2 cup olie, 1/2 cup honing en 1 teaspoon vanilla extract mixen en door het droge goedje doen. Ik bak het in twee vierkante ovenschalen (bakpapier erin) voor 35 minuten op 160C. Yummy! (Recept is van Catherine McCord, heb het ooit gevonden in een tijdschrift. Het staat ook online, maar om de een of andere reden verwerkt ze er dan elke keer suiker in… Beetje jammer en onnodig.)

Verder maakten we choco-courgette-muffins. Erg lekker en gezond. Ideaal als snelle hap tussendoor, ontbijt of lunch. Ik werk nog aan het perfectioneren van het recept, maar dit is wat we er dit keer in gooiden: 1 cup volkoren meel, 1/2 cup cacao, 1 tablespoon bakpoeder en 1/2 teaspoon zout aan droge ingredienten. 1 cup (geweekte, afgegoten en gepureerde) dadels, 2 eieren, 1/2 teaspoon vanilla extract, 1/2 cup yoghurt en 1 cup appelmoes (ongezoet) aan natte ingredienten. Die mixen. Vulling: 1 cup geraspte courgette, 1/2 cup chocolate chips. Mixen, muffin vormpjes er mee vullen en voor 25 minuten op 175C bakken. Makkelijk in te vriezen, zo heb je lunch klaar wanneer je wilt!

Daarna gingen we aan de slag met allerlei nieuwe recepten die we online vonden. Allereerst amandel ballen. Ach, ze waren wel oke. Niet perse iets wat heel veel vaker gemaakt gaat worden, behalve als ik misschien een keer om inspiratie verlegen zit.

Boaz zag de foto van de choco-cashew-ballen en moest en zou ze hebben. Dus daar gingen we!
Easy peasy. Sophie wist niet hoe snel ze er eentje naar binnen moest werken. Om ze daarna grondig af te keuren. Please, wees verstandig en besteed je tijd en ingredienten er niet aan.

De volgende op de planning geloofde ik zelf niet zo in. Amandel blokken. Het recept er voor vond ik ergens online, maar kan het nu nergens meer vinden (zelfs niet als ik mijn history doorzoek, best bijzonder). Ik dacht dat Zarah ze geweldig zou vinden, dus ik maakte ze voor haar. Ik gooide 1 cup almond butter, 1/2 cup honing, 2 cup havermout, 1/2 cup walnoten, 1/2 kokosolie, 1 cup kokosschaafsel en 3 tablespoons cacao in de blender. Mixte het, deed het in een vierkante ovenschaal, even aanduwen. In de koelkast laten opstijven en at het daarna bijna helemaal zelf op, met hulp van Sophie. Zarah keek er niet naar om… Wat een geweldige snelle tussendoor hap boordevol energie! Blijverdje.

Lijkt al die rauwe, uber-healthy ballen, truffels en blokken je wel wat: hier vind je een hele lijst aan recepten ervan. Deze wil ik in ieder geval echt een keer proberen.

Voor het geval dat hele hond-verhaal, en het angstige meisje dat denkt dat de hond haar op gaat eten, je nog dwars zit… Ik snap het ook niet. Waarom elke hondeigenaar zo dom is om te roepen: “Oh hij is heel lief hoor, hij bijt niet.”  Nu denken mijn kinderen dat alle honden eigenlijk zouden horen te bijten… Als er dan weer eentje voorbij komt die dat soort onzin uitkraamt dan heb ik altijd zin om te zeggen: “Ow ze zijn heel lief hoor, die kinderen van mij. Die doen ook niks. Maar ik doe jou en je hond wel wat als je ’em nu niet aanlijnt (wat de wet is in elk park in Austin) en bij mijn kinderen vandaan haalt!
In plaats daarvan hou ik me altijd netjes in, lach vriendelijk en eet nog wat chocola.

Als ik dan toch bezig ben stouw ik de mond van de kinderen er ook nog een keer mee vol, misschien dat ze dan heel even geen vragen stellen…

2 thoughts on “aan snack geen gebrek

  1. Verstandig! Chocola eten:) zo vermijd je vast hier en daar ook wat vragen, of niet?;) wat een heerlijke recepten, bedankt weer.

    • inderdaad. Realiseerde me na jouw comment ook dat ik een laatste regel was vergeten. Die nog even toegevoegd 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *