Achter in de pantry vond ik een grote bus. Een enorme koker vol met oatmeal (havermoutvlokken). Vorig jaar rond deze tijd vriendelijk gedoneerd door zuslief. Best heel vriendelijk, als je bedenkt dat ik nooit, maar dan ook nooit havermout eet. Wat in vredesnaam moet ik met zo’n achterlijke hoeveelheid?
Ik ging op zoek naar recepten en toen de keuken in om te experimenteren. Hier de (geslaagde) resultaten. De oatmeal-pannenkoeken laat ik achterwege, die waren erg droog, zelfs een tweede poging met gewelde oatmeal mislukte jammerlijk.
PB&J-koek
Wie een beetje wat van de Amerikaanse eetcultuur weet denkt nu vast dat om peanutbutter (pindakaas) en jelly (jam) koek gaat. Maar nee, vandaag staat PB&J voor pyjama-Boaz en Jacodien.
Dit maakten we namelijk op een vrijdag. En op vrijdag is het pyjama dag. Eind van de week. We zijn druk geweest met van alles en nog wat. Op vrijdag zijn we moe. We proberen ‘uit te slapen’, we spelen de hele ochtend in onze pyjama en proberen de was weg te werken die zich de hele week heeft opgestapeld. Vrijdag hangen we lekker in en rond huis en heeft Zarah eindelijk tijd en rust voor twee behoorlijke dutten op een dag.
Precies op zo’n dag, als de ene was net hangt en de andere in de machine zit, als Zarah, na een klein protest, heerlijk ligt te slapen, dan, dan is het tijd om de keuken in te gaan.
Schrik niet van de enorme waslijst aan ingrediënten. Dat hield mij lange tijd tegen om mueslirepen (wat dat zijn het uiteindelijk gewoon) te maken. Totdat ik dus die enorme grote pot ‘old fashioned oatmeal’ tegenkwam. Dan toch maar. Alleen dan wel met dingen die ik in huis had. Dus schrik niet van de ingrediëntenlijst, gebruik vooral wat jij in de kast heb liggen.
In een kom 50 gram volkorenbloem, 1 theelepel koekkruiden en wat zout zeven. Voeg 300 gram oatmeal, 50 gram droge kokos snippers, 50 gram geroosterde sesamzaadjes, 100 gram gedroogde cranberry’s en 50 gram gedroogde ananas stukjes toe.
Smelt in een steelpannetje op laag vuur 150 gram boter met 75 gram maple syrup en 75 gram molasses (een mix van een lichte stroop en honing doet het vast ook prima!). Als de boter gesmolten is van vuur halen en 150 gram licht bruine basterdsuiker toevoegen (bij mij was het wat minder nadat Boaz een deel eruit gesnoept had) samen met 2 theelepels vanille extract en 2 eetlepels sinasappelsap. Op dit punt kun je ook pindakaas (met stukjes) of amandelpasta of iets dergelijks toevoegen.
Het hele gebeuren mengen en op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en uitspreiden tot een rechthoekige koek van ongeveer 20 bij 30 cm. Goed aanduwen en voor minimaal 25 minuten in de voorverwarmde oven (150C).
Laten afkoelen en in 12-20 stukken snijden.
De baktijd is afhankelijk van de dikte van je koek. Het kan dus ook best langer moeten. Heb je ’em er per ongeluk te lang in gehad en is ie hard geworden? Niet getreurd, week de koek -na het afkoelen en snijden- in wat vruchtensap.
Heerlijk smullen van onze PB&J-koek, geserveerd met een beker appelsap met rietje.
Granola
Een tijdje later maakte ik granola. Oftewel, muesli. Voor in de yoghurt ’s ochtends.
Ook hier geldt weer, schrik niet van de lijst, gebruik wat jij in huis heb!
Mix 200 gram oatmeal, 50 gram farro en 50 gram quino (voor die laatste twee kun je ook spelt, gerst, boekweit, rijst- of maïsvlokken, tarwezemelen en lijnzaad gebruiken) met 75 gram mix walnoten en amandelen (ook mogelijk: hazelnoten), 50 gram zonnebloemzaden, 25 gram sesamzaad (of Met tarwezemelen en lijnzaad), 1 ½ theelepel kaneel en een ½ theelepel zout.
Breng 3 eetlepels zonnebloemolie aan de kook met 5 eetlepels honing (of zoals ik deed met 2 el molasses en 3 maple syrup), 3 eetlepels water, een snufje gemberpoeder, ½ theelepel vanille extract en de schil van een halve sinasappel. Roer het en laat 2 minuutjes zachtjes koken. Schenk het over de granen. Schep goed om en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif 30 – 40 minuten in voorverwarmde oven (160C) , tot alles krokant en goudbruin is. Schep elke 10 minuten even om. Laat afkoelen en meng 90 gram rozijnen en 20 gram kokos (of een mix van andere gedroogd fruit, zo heb ik het ook eens gemaakt met 35 gram van elk: abrikoos, cranberry en rozijn omdat ik van alles toevallig een klein restje in huis had).
Jammie-koekjes
Na al deze gezonde meuk maakte ik de overheerlijke, zwaar ongezonde, knapperige, gezouten oatmeal koekjes met witte chocola.
Verwarm de oven op 180C. Bakplaat bekleden met bakpapier.
In een kom 200 gram boter (kamertemperatuur), 225 gram suiker en 50 gram licht bruine basterdsuiker mixen tot een licht en luchtig geheel. 1 groot ei en 1 theelepel vanille extract toevoegen en blijven mixen tot die opgenomen zijn. 125 gram zelfrijzendbakmeel toevoegen en snufje zout toevoegen. Mixen tot het een mooi glad geheel is. Geleidelijk 225 gram oatmeal toevoegen, samen met 170 gram witte chocola van goede kwaliteit in brokjes.
Deeg in 24 porties verdelen. Met je handen een bal van rollen en ongeveer 5 cm van elkaar op de bakplaat leggen. Gebruik de puntjes van je vinger om de bal iets plat te duwen, ongeveer 2 cm dik.
Besprenkelen met in totaal ½ theelepel gemalen zeezout (lijkt erg weinig, maar wees gerust, meer dan genoeg voor 24 koekjes!).
Bak de koekjes tot ze mooi goudbruin zijn. 13-16 minuten.
Ik heb de koekjes in tweeladingen gebakken en elke keer halverwege de baktijd de bakplaat omgedraaid (nee niet op de kop, maar de voorkant achter in de oven.)
Leg ze op een rek om af te koelen, of eet ze gelijk op 🙂
Hier heb ik helaas geen foto van. Ze waren al op voordat de camera in de buurt was…
Nu is er alleen nog een bodempje oatmeal over. En ik moet eerlijk toegeven. Hoewel die bus er eerst een jaar lang ongebruikt heeft gestaan –gelukkig is dat spul eeuwig houdbaar- overweeg ik nu toch om de volgende keer een nieuwe, volle pot mee te nemen uit de winkel. Havermout, zo beroerd nog niet. Zolang je het niet doodkookt in melk.
Wat dacht je van gewone havermout appelkruimel taart? havermout, suiker, zelfrijzend bakmeel en boter door elkaar gooien, laagje maken op een grote plaat, laag appelschijfjes met kaneel en rozijnen erop, en afsluiten met veel kruimels van het deeg. Doet het hier altijd goed in de familie!
Toch nog ergens goed voor dat ze dat wel in haar koffer heeft gehouden :-)…. jij bent wel super creatief in de keuken! Leuk
Leuk! Lekkere recepten ook, mmm! Misschien moet ik voor hier ook maar een achterlijke hoeveelheid inslaan 😉