Gister was het haar feestje. En wij deden daar met liefde aan mee.
Samen met ons Amerikaantje vierden we Indenpendence day, beter bekend als Fourth of July. Wikipedia zegt daarover: “Independence Day is commonly associated with fireworks, parades, barbecues, carnivals, fairs, picnics, concerts, baseball games, family reunions and political speeches and ceremonies, in addition to various other public and private events celebrating the history, government, and traditions of the United States.”
Wij hebben een deze dag gevierd met vrienden via Peters werk. Een van hen gaf een groot feest met barbecue, biertjes en op de achtergrond enormĀ patriottische muziek. Boaz heeft een paar uur in het zwembad gehangen, terwijl Zarah zich te goed deed aan allerlei zoetigheden in de kleuren van haar vaderland (gelukkig zijn dat dezelfde als de onze, dus dat konden we wel toestaan).
Vandaag was het dan zijn feestje. Peter ging aan de slag voor het nieuwe bedrijf. Samen met de kinderen heb ik eind van de ochtend even het kantoor geinspecteerd -en goed bevonden ;)-. Echt feest is het pas als er taart is. Dus daar hebben we voor gezorgd. Een flink stevige en zwaar ongezonde chocolade taart, maar errug jammie. (Voor diegenen die gister niet het feest verlieten toen het ‘adults only’ werd ook een goede voeding om toch de dag door te komen na deze nationale feestdag.)
Nuis het tijd voor jouw feest. Met of zonder goede reden, maar in ieder geval met een overheerlijke taart. Ik heb het recept van Janneke Vreugdenhil (nee, geen familie), die het op haar beurt weer heeft van Donna Hay.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 250 gram in stukjes gebroken pure chocolade (hoe puurder hoe beter, ga voor minstens 70%) samen met 250 gram boter in een pannetje op laag vuur. Zodra alles gesmolten is van het vuur halen en iets laten afkoelen.
Klop 4 eieren met 350 gram suiker, 1 theelepel vanille extract en een snufje zout tot een dikke vla.
Zeep boven de vla 350 gram bloem en roer dit er samen met 1 theelepel bakpoeder en 100 gram gemalen amandelen (of amandelmeel, maar zelf vind ik de crunch van de stukjes erg lekker) toe.
Spatel hierna het chocoladebotermengsel erdoor. Het beste kan dat als je het in twee etappes doet, maar roer niet meer dan noodzakelijk. Schep er zo’n 150 gram (diepvries) frambozen door.
Schenk het goedje in een springvorm van 20-24 cm doorsnee die bekleed is met bakpapier. Strooi er nog eens 50 gram frambozen overheen. Zet de taart ongeveer drie kwartier in het midden van de oven. Tegen die tijd voelt de boven kant stevig aan, maar geeft ie ook nog goed mee. Als je tenminste niet net als ik, zo eigenwijs bent om er veelste veel frambozen in te doen -om het ongezonde van de boter en chocola te compenseren- want dan is het allemaal iets te vochtig.
Laat de taart, in de vorm, goed afkoelen. Dat geeft je meer dan genoeg tijd om een man of 10 op te trommelen om er daarna samen lekker van te smullen. Bijvoorbeeld met een goed sterke kop koffie, extra verse frambozen -daar had ik ze beter voor kunnen bewaren- en een dot room.
Feestze!
Hmm dat klinkt als een heerlijk recept! Bij vluchtig doorlezen las ik even dat je er zeep in deed….dat je graag van alles mag uitproberen weet ik, maar zeep in een chocoladetaart is toch geen aanrader denk ik;) Maar bedankt voor het delen(recept, foto en verhaal) en een beetje laat, maar alsnog: happy 4th of july!