Zet dat maar boven aan je lijst

Soms heb ik van die dagen.
Ik weet nog net welke dag het is, maar vraag me de datum absoluut niet. Van die dagen dat je het liefst de hele dag niets doet. Of althans, zo goed als niets. Maar dat er een enorme to-do-lijst klaar ligt. De was doen, de badkamer poetsen, koken, de keuken opruimen, stofzuigen. En tussen door natuurlijk voor de kids zorgen. Ow en er is altijd ook nog die andere lijst met dingen als: verfen op Boaz z’n kamer, de foto’s inplakken, studeren. Je weet wel, van die klusjes die je leuk bedenkt, maar echt maar zelden aan toe komt. Als je er geen tijd voor maakt.

Vrijdag had ik dus zo’n dag.
En weet je wat ik dan doe? Dan bak ik een appeltaart.
Ik bedoel: manlief is vast blijer met een appeltaart dan met een stof gezogen vloer. En stel dat je een aantal dingen van die enorme lijst gedaan krijgt, dan wil je dat toch ’s avonds vieren met een stukje appeltaart bij je kopje thee! Of stel dat je die dag niet echt wat gedaan krijgt naast het bakken van de appeltaart, dat je alleen maar de badkamer hebt gepoetst. En stel dat die de volgende dag dan onbruikbaar wordt verklaard… Ja, dan ben je dus echt heel blij dat je in ieder geval nog appeltaart hebt!

Hier het recept, want ik zeg, zet die appeltaart voortaan maar boven aan je lijst!

300 gram bloem, 150 gram basterdsuiker, 175 gram boter (in blokjes), 1 ei, mespunt zout en 1 eetlepel koud water mengen. Lekker met je handen kneden, zorg dat de boter echt goed gemengd is met de andere ingrediënten. Vorm een bal, inpakken in plastic en in de koelkast leggen.
6 appels (of 4 als ze Texas size zijn, ik gebruik Granny Smith) schillen en in kleine blokjes snijden. Mengen met 1 verkruimelde beschuit, 2 theelepels koekkruiden, 100 gram rozijnen en 50 gram basterdsuiker.
De oven voorverwarmen op 175C. Een springvorm invetten. Met ongeveer 2/3 van het deeg de bodem en de zijkanten bekleden. Appelmengsel erin doen. Van de rest van het deeg lange repen maken en over de appel leggen zodat je een ruit patroon krijgt. Het bovenste deeg insmeren met wat melk of een eierdooier. In de oven voor 1 uur en 15 minuten. Wachten tot ‘ie afgekoeld is (behalve als je het niet erg vind dat ie uit elkaar valt bij het snijden, dan is ie warm natuurlijk ook errug lekker!), dot slagroom en smullen maar!

Ow en dat van de badkamer: echt waar! Wij en badkamers… ik zou er een boek over kunnen schrijven.

5 thoughts on “Zet dat maar boven aan je lijst

  1. Is het goed als ik vanmiddag even op de koffie kom? Heb nu al zin in die appeltaart en geen tijd om hem zelf te maken.

  2. Wat een wijze raad, ik had al ietwat oude appeltjes en heb laatst appeltaartmix gehaald, maar zo’n heel eigen recept ben ik wel erg blij mee. Dankjewel!

  3. @Jorenda: bij supermarkt in NL. Jacodien maakt ze zelf (heeft ze een paar blogs eerder vertelt (”Dutch week”) 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *