paspoort

Als ik je zou vragen naar wat je identiteit is, wat zou je dan antwoorden? Misschien zou je je naam noemen, iets uit je leven wat je meegemaakt hebt en je gevormd heeft, wat karaktereigenschappen, overtuigingen van waaruit je leeft enz. Zou je ook je nationaliteit noemen?
Heeft het land waar je geboren bent, je ouders vandaan komen, je leeft, heeft dat invloed op wie je bent? Op je identiteit?

De laatste tijd is de discussie over het wel of niet toestaan van het bezitten van een dubbele nationaliteit weer helemaal hot. Opvallend hierbij is dat de woorden nationaliteit en identiteit nog wel eens door elkaar worden gebruikt. Ben je je nationaliteit? En als je dan twee nationaliteiten bezit, ben je dan een verscheurd mens? Of breng je moeilijkheid binnen de samenleving omdat je niet 100% ‘als één van hun’ bent?
Hirsch Ballin zei vorige week over dubbele nationaliteit: ”Meervoudig burgerschap moet niet worden gezien als verscheurdheid, maar als aanvaarding en erkenning van het feit dat mensen geen enkelvoudige identiteit hebben.”

Ik las vorige week dat meer dan de helft van de volwassen Nederlanders tegen het bezit van een dubbele nationaliteit is… Ik zou bijna een poll gaan houden om te kijken hoe het met jullie zit 😉
Ik was er nooit op tegen. Maar verder hield ik me er ook niet zo mee bezig. Ik dacht altijd dat de discussie wel zou over waaien. Maar net nu het kabinet er toch echt over denkt de mogelijkheid tot behouden van meerdere nationaliteiten af te schaffen komt het heel dichtbij voor ons. Tot in ons eigen huis. We hebben namelijk een dochter met een dubbele nationaliteit…

Nooit had ik er over nagedacht dat het een issue voor haar kon worden, zolang ze niet in een van beide landen in het leger wilde werken. Tot vorige week een medewerker van Postbus 51 die ik aan de telefoon had zei: “Over haar nationaliteit kan ik geen vragen beantwoorden. Dan moet u het IND bellen.” Wow, IND, voor Zarah! Dat klinkt heftig!

Toch moet ik ook nu nog vooral lachen om de hele discussie. Denk er maar eens over na. Hoe kun je verbieden om een dubbele (of zelfs 3 of 4 dubbele) nationaliteit te hebben zolang elk land er haar eigen ideeen op na houdt hoe je een nationaliteit ontvangt?
In Amerika en Australie zeggen ze: Ben je hier geboren? Dan ben je één van ons!
In Spanje en Ierland zeggen ze: Was je opa één van ons? Dan ben jij één van ons!
In Marokko zeggen ze: Ben je nu één van ons? Dan ben je altijd één van ons!
In Nederland zeggen ze: Is één van je ouders Nederlander als  je geboren wordt? Dan ben je één van ons! (En daar willen we dus aan toevoegen: maar wil je één van ons blijven, dan mag je dus nooit ergens anders bij horen.)

Hoe werkt dat dan, je nationaliteit opgeven?
Zarah is in Amerika geboren, dus Amerikaan. Op het moment van haar geboorte waren haar beide ouders Nederlander, dus is ze Nederlander.
Of we nu willen of niet: Zarah heeft een dubbele nationaliteit (zonder ook maar een enkel paspoort te bezitten). Stel ze wordt gedwongen één van beide op te geven. Moet ze dan met terugwerkende kracht niet meer in Amerika worden geboren? Of moet ze de geschiedenis zo bespelen dat op het moment dat ze geboren werd Peter en ik beide geen Nederlander waren?

Zarah heeft een dubbele nationaliteit. Nou en?
Maar ze heeft geen enkel paspoort. En dàt is pas een probleem!
Want we willen haar graag van haar geboorteland meenemen naar haar vaderland en weer terug naar haar thuisland.

En dat kan niet zonder paspoort.
Daar helpt geen nationaliteit bij. Zelfs niet twee!
Dus zijn we vanochtend op stap geweest naar allemaal officiele instanties om het papierwerk te regelen. Aanvraag voor het Amerikaanse paspoort kan beginnen!

(Wist je trouwens dat, voor ik Zarah in Nederland kan inschrijven, ik eerst een bewijs moet hebben van haar Nederlandsschap? Wat dus betekent dat ik eerst hier in Amerika een Nederlands paspoort voor haar moet aanvragen om haar daarna in Nederland in te schrijven als zijnde geboren…)

En mocht ze dan ooit gedwongen worden één van beide nationaliteiten op te geven (en daar bedoelen ze dan vast alleen het paspoort mee) dan maken we ons er dan wel druk over. Tot die tijd kan zij lekker makkelijk reizen van de ene kant van de oceaan naar de andere kant en weer terug.

2 thoughts on “paspoort

  1. Oh, wat ben ik bang voor deze procedures – we konden namelijk nog niet eens onze huwelijk inschrijven in Hongarije, dus ben ik daar nog steeds ongetrouwd. Misschien moet je inderdaad gewoon lachen om deze dingen… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *