geschoold

In de twee voorgaande blogs (zie hier en hier) over de scholingsopties schreef ik dat er in principe drie keuzes zijn:
Public, private of home scholing.

Op public school, waaronder ook de charter schools vallen, ben ik uitgebreid in gegaan in de vorige blog. Nuiets meer over de andere twee opties, ik zal het wat korter houden 😉

PRIVATE SCHOOLS

Onze volgende optie, na public school, is private school. Daarin zijn ontelbare keuzemogelijkheden. Het grootste nadeel van private schools zijn de kosten. $5660 per jaar, per leerling is goedkoop voor een public school. In het panel zat een ouderpaar wiens kinderen naar een christelijke, zwaar academisch en kennisgerichte school gaan. Die kost per jaar $10.000 per leerling.
Als we besluiten nooit meer Nederland te bezoeken zouden we de eerste best kunnen overwegen. Die laatste? Ach, ik vind het niet zo belangrijk dat mijn achtjarige de hele geschiedenis van het oude Egypte tot in miniem detail kent. Als hij of zij dat tegen die tijd graag wilt halen ze maar een stapel boeken van de bieb. Daar ga ik geen $10.000 voor betalen.

Om heel eerlijk te zijn hebben we ons, tot op heden, niet echt verdiept in private scholen, omdat we er eigenlijk altijd van uit gingen dat het geen (betaalbare) optie was. En omdat er nog meer opties zijn. Dus… blijf lezen 🙂

HOME SCHOOL

De derde optie waarover er in het panel werd gesproken is home-scholing. Lange tijd was dat vooral iets wat gedaan werd om religieuze redenen. Het waren alleen de streng-christelijke gezinnen en juist de hippies die thuisonderwijs gaven. Inmiddels is het iets waarvoor in meerdere bevolkingsgroepen voor gekozen wordt. Al zijn het wel vooral de blanke, twee ouder gezinnen, waarvan minstens een een vierjarige universiteits opleiding heeft afgerond.
Van de week hoorde ik van een man die als kind vroeger ge-home-schoolt werd. Hij woonde toen in een staat waar dat illegaal was dus elke dag moesten ze tot 3 uur ’s middags binnen blijven zodat niemand vragen kon stellen. Waarom dan toch home-scholen als dat zoveel druk oplevert voor een gezin? Omdat het gezin private school niet kon veroorloven en de public school waar ze ondervielen zo slecht was dat ouders het niet over hun hard konden verkrijgen hun kinderen daar heen te sturen… (charter schools, die dus niet district en woonplek gebonden zijn bestaan pas sinds +/- 1990).

Home scholing. In Texas is het een vrij makkelijke aangelegenheid. De Texaanse overheid heeft bepaald dat het onder private schools valt en die zijn niet gereguleerd bij de Staat. Dus je hebt alle vrijheid die je wilt. Zolang je je maar aan deze drie regels houdt:
1) De instructies moeten waarheidsgetrouw zijn. 2) Het curriculum moet in visuele vorm (boeken, video etc) geboden worden. 3) Deze vijf basisvakken moeten perse onderdeel zijn van het leerplan: lezen, spelling, grammatica, wiskunde, en goed burgerschap.
In veel staten moet je als ouders aan het begin van het jaar je lesplan insturen ter goedkeuring en moeten de kinderen (de leerlingen) meedoen aan de Staat-bepaalde testen. In Texas is dat niet het geval. Vrijheid blijheid dus.
In mijn hoofd waren de kinderen die thuis onderwijs ontvingen altijd afgezonderd van de maatschappij. Maar ook dat blijkt echt een onzin aanname te zijn. Er zijn zoveel opties om deel te nemen aan allerhande homeschool groepen dat je amper aan daadwerkelijk thuisonderwijs zou toekomen. Sommige ouders kiezen er voor om mee te doen aan een onderwijsgroepje, zodat de kinderen basis dingen leren als: op hun beurt wachten, luisteren naar andere volwassenen enz. De meeste thuisonderwijzers kennen hun zwakheid en zoeken daarin versterking. De een kiest dus meer voor een academisch gerichte groep omdat zij alleen maar ‘fun’ dingen doet met de kids en een ander kiest juist voor een groep waar er field trips worden ondernomen, want die zou anders verzinken in informatie pompen in haar kinderen de hele dag lang.
Een groot nadeel van home-scholing is voor mij dat het nooit stopt. Je moet een curriclum uitzoeken, je moet van alles klaar hebben voor de volgende dag, je moet gedisciplineerd zijn enz. Als het voor het echie is kun je moeilijk drie weken werken aan een ‘digestive system’ project. Aan een curriculum komen is trouwens makkelijker dan het klinkt hoor. In een straal van 10 miles om ons huis heen zijn er al zo’n drie winkels waar je genoeg vindt voor 15 jaar onderwijs. Een van de grote voordeel van home-scholing: je kunt op vakantie wanneer je wilt. Is het in November opeens een prachtige dag dan ga je toch lekker naar het park! Of zoals ik van de week zag: een moeder die inde speeltuin haar kinderen hun rekenles liet doen 🙂 En vooral: je hoeft niet na 6 of 7 uur op school zitten ook nog eens huiswerk te maken.

Landelijk wordt naar schatting 3% van de leerlingen thuis onderwezen (elementary tot high school). In Texas ligt dit hoger, vanwege de vrijheid die er is. Precieze cijfers zijn niet bekend, omdat niet overal registratie noodzakelijk is. (Zie hierboven over de regels voor homescholing in Texas.)

Als hoofdreden om onze kinderen te homescholen zou ik denk ik dit aandragen: zodat ze niet elke dat de pledge of Allegiance hoeven te zeggen. De wat? Ja, inderdaad!

TOCH NOG EEN OPTIE?!

Maar nu komt het. Er is toch stiekem nog een andere optie. Het zo geheten University-model. Dit is een combinatie van home-scholing en traditioneel Christelijk onderwijs. Niet gek dat in bible belt Texas, waar het meeste thuisonderwijs gegeven wordt, dit een grote hit is. Elementary school leerlingen gaan twee dagen per week naar school, waar ze de basis en de nieuwe onderwerpen krijgen aangeboden. De andere drie dagen wordt er thuis onderwezen en bouw je voort op het werk van de school. Als ouders hoef je niet zelf het curriculum uit te zoeken, niet zelf nieuw te leren dingen aan je kind aan te bieden. En het is een stuk betaalbaarder dan private onderwijs aangezien je niet voor vijf dagen hoeft te betalen (we praten hier over $2500 per leerling per jaar, de tweede en derde krijgen korting), terwijl je de vrijheid hebt van thuisonderwijs. Ow, en, er is er eentje op drie minuten rijden van ons huis die om 9 uur ’s ochtends begint…

Hmmm, onderwijs in Amerika. Het begint bijna als een haalbaar iets te klinken!

Dit klinkt als een beslissing. Maar echt eerlijk, we hebben nog niet eens gekeken naar die school hier 3 minuten rijden vandaan. Misschien hebben ze daar maar 20 minuten pauze per dag…

Dus als je nu vijf weken niets leest op de blog: dan zijn we gewoon druk met nog meer informatie verzamelen en scholen bezoeken.

One thought on “geschoold

  1. Interessante blogs! More please 😉 Succes met alles uitzoeken en wijsheid voor een goede keus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *