omdat we alle tijd hebben

Geen kinderen die om 7.45 de schooldag beginnen  (ja, zo vroeg begint de basisschool bij ons in de straat!), geen kinderdagverblijven die de kids aangekleed en gevoed om 8.00 uur verwachten.
Wel een dochter die na een week nog niets snapt van de time change en dus lekker lang slaapt. Wel een zoon die het heerlijk vindt om uren in z’n pyama rond te lopen, met de treinen te spelen en boekjes te lezen. Wel een mama die inmiddels zeven maanden zwanger is en het allemaal wel best vind en dus niet de deur uitrent naar allerlei afspraken ‘s ochtends vroeg.

De ideale combinatie voor veel uitgebreide ontbijtjes.
Maandag was bijvoorbeeld zo’n dag. Boaz kwam z’n kamer uit toen het lichtje groen werd, kroop bij me in bed en we gingen samen lezen van Kikker en Varkentje die aan het spelen waren en uiteindelijk besloten pannenkoeken met appel te eten. “Ik lust ook pannenkoeken met appel”, zegt Boaz. En dus besluiten we om ze te gaan bakken. Boaz wil eerst nog netjes wachten tot Zarah wakker is, heel lief, maar laten we maar vast beginnen met bakken, dan kunnen we straks direct gaan eten. Baby verwacht tenslotte ook weer wat voedingsstoffen binnen te krijgen…

Toen dus de ouderwetse pannenkoeken met appel én rozijnen. Afgelopen zaterdag was het baked oatmeal, dinsdag waren het poffertjes en morgen moeten we wel wat vroeger het huis uit, dus vandaag maken we vast bananen-walnut brood, andere favorieten zijn muffins en brood met rozijnen uit de broodbakmachine. Soms genieten we ook ‘gewoon’ van een bakje Cheerios met melk (kids), broodje pasta (Boaz), pindakaas (Zarah), philadelhia (Peter) en een bakje yoghurt met muesli voor mij. Zoals je kunt zien worden de kids daar ook best blij van.

Aan de kleren te zien is deze foto al een paar weken oud. Inmiddels is het hier namelijk zomer (de lente slaan ze altijd over in Texas), wat betekent dat het net wat fris is als we rond 6u ‘s avonds buiten zitten in ons hempje. Maar verder erg hard genieten van de beste tijd van het jaar!

Hieronder de recepten voor overheerlijke ontbijtjes -die het overigens ook prima doen als lunch- zodat je jezelf warm kan eten op een koude lentedag in Nederland. Hou vol!

Pannenkoeken met appel en rozijnen
Nodig: 250 gram volkoren meel, 7 gram bakpoeder (of gewoon 250 gram zelfrijzendbakmeel dan heb je de bakpoeder niet nodig, maar ik ben wel fan van volkoren), een goede snuf zout, 1 ei, 450 ml melk, 100 gram rozijnen en 1 appel (geschild en in dunne plakjes).

Meel, bakpoeder, zout mengen, ei erbij en beetje bij beetje de melk erdoor roeren tot een mooi glad beslag. Eventueel een snuf kaneel toevoegen. Laag beslag in hete pan met boter, appelpartjes erop, wat rozijnen er over stooien, bedekken met wat extra beslag. Het verdere verhaal ken je wel. Ik had bakte hiermee 6 lekkere dikke voedzame pannenkoeken. Jammie!

Baked oatmeal
Nodig: 200 gram havermout, 50 gram walnootstukken, 60 gram bruine suiker (of 50 gram honing voor gezondere meuk), 1 theelepel bakpoeder, 1,5 theelepel kaneel, wat (zee)zout, 30 gram gesmolten boter (ik gebruik coconut oil), 475 ml melk, 1 groot ei, 2 theelepels vanille extract, 2 rijpe bananen in plakjes, 250 gram blauwe bessen. Dat was wat ik aan fruit in huis had, je kan ook bv. 2 appels gebruiken en 200 gram rozijnen.

Havermout, helft van de noten, suiker, bakpoeder, kaneel en zout mengen.
In andere kom boter, melk, ei, vanille  mengen. (Als je honing ipv suiker gebruikt mag die bij de ‘natte spullen’.)
De banaan over de bodem van een ingevette ovenschaal verdelen. Grootste deel van de bessen erover. Dan de havermout mis er oververdelen. Melkmix er rustig opschenken en evt. de schaal wat heen en weer bewegen zodat het goed verspreid. Rest van de bessen en de noten erover. Voor ongeveer 35 min. in een voorverwarmde oven op 190C. Genoeg voor drie a vier personen. Wij eten het zo, maar wil je extra smullen schenk er dan nog wat stroop over.

Poffertjes, ook wel koffertjes genoemd “koffertjes is altijd fijn als je honger hebt, mama”
Nodig: 400ml melk, 200 gr zelfrijzendbakmeel, 1 ei, wat zout, 1 eetlepel olijfolie. Dat gebruik ik voor de kids en 1 volwassene, eten we er met z’n vieren van, dat gebruik ik 1,5 keer de hoeveelheid (2 eieren).

Verder gebruik ik een lichtgewicht poffertjespan -de gietijzeren was iets te zwaar om mee te kapen in ‘t vliegtuig-, een kwastje om de pan in te vetten en een spuitbus om het beslag netjes in de holletjes te krijgen. De pan goed heet maken, invetten, holletjes vol spuiten, omdraaien als de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna droog. En dan zijn er vast allemaal technieken om ze warm te houden, maar daar hebben we nog nooit mee geexperimenteerd. Hier is het al een hele kunst om geduld te hebben tot ze voldoende zijn afgekoeld om ze  daarna, alsof we een stel uitgehongerde zwijnen zijn, naar binnen te werken…

Muffins
Ik heb in de afgelopen tijd veel verschillende muffins gemaakt. Hier een recept van lekkere, gezonde en vooral makkelijke muffins waarvan ik de spullen eigenlijk altijd wel in huis heb.
Nodig: 3 wortels geraspt, 120 ml appelmoes (125 gram?), 60 gram bruine suiker, 2 eieren, 30 gram kokos olie (of boter), 2 theelepels vanille extract, 200 gram volkoren meel, 1 theelepel baking soda, 1/2 theelepel bakpoeder, snuf zout, een goede schep speculaaskruiden (of kaneel), 75 gram rozijnen.

Wortel, appelmoes, suiker, eieren, olie en vanille mengen. (Je kunt ipv van wortel ook bv. verse spinazie ddoen, laat dan de rozijnen en de kruiden achterwege en mix deze ‘natte’ ingredienten in een blender.) Mix de droge ingredienten (meel, soda, bakpoeder, zout, kruiden) en schep dit door je natte mix. Voeg de rozijnen toe. Ik maak er mini-muffins van, zeker 30. Voor 12 min op 180C. Je kunt er ook normaal formaat muffins (12) mee maken, dan ongeveer 22 minuten op 180C.

Bananen-walnoot brood
Nodig: 165 gram volkorenmeel (of bloem), 1 volle theelepel baking soda, snuf zout, 2 grote eieren, 1 theelepel vanille extract, 115 gram boter, 100 gram bruine suiker, 3 (erg) rijpe bananen gepeld en geprakt, 50 gram walnootstukjes.

Meel, soda en zout mixen. Eieren loskloppen met de vanille. De boter met de suiker luchtig kloppen en langzaam, al roerend, de eiermix toevoegen.  Voeg de bananen toe. En roer voorzichtig het meelmengsel erdoor. De noten erbij en de boel kan in een ingevette cakeblik. Die de oven in gaat voor zo’n 55 minuten op 180C. Daarna compleet laten afkoelen en mocht je het niet gelijk verorberen, bewaar het dan goed ingepakt in plastic folie. De volgende dag nog lekkerder!

En als bonus de meest heerlijke Chocolade Makronen die ik ooit gehad heb.
Nodig: het ei wit van 2 eieren, een heel klein snufje zout, 65 gram suiker, paar druppels almond extract, 100 gram kleine kokos snippers (of dit), 170 gram chocolade gesmolten en afgekoeld. (Ik kreeg deze koekjes van iemand die dairy free chocolate had gebruikt, hiermee waren de koekjes zowel gluten als zuivel vrij, i.v.m. allergieen.)

Klop de eiwitten en het zout bijna stijf. Voeg langzaam de suiker toe tot het eiwit zo stijf is dat het in pieken blijft staan. Doe de aroma erbij, en roer voorzichtig de kokos erdoor. En tenslotte de chocolade tot alles goed gemengd is. Gebruik een kleine eetlepel (maar groter dan theelepel) om ‘druppels’ deeg op bakpapier (wat op een bakplaat ligt) te scheppen. Schuif de plaat de voorverwarmde oven (165C) in voor 15 minuten. Even laten afkoelen, van het papier scheppen met een spatel en op een rek verder aflaten koelen. En daarna heel erg hard smullen! Krokant van buiten, zacht van binnen. Mmmm!

Inmiddels is het vrijdag en heeft het schrijven van deze blog de hele week geduurd. Elke keer een paar regeltjes tussendoor. Er zijn ook nog andere blog postings in de maak o.a. over Pasen. Maar tussen poep-perikelen (potty training), bakken, buitenspelen, diepe heftige gesprekken met vriendinnen en proberen veel te slapen door is er niet zo heel veel tijd over om te schrijven. Dus heb geduld met me 😉

One thought on “omdat we alle tijd hebben

  1. Heerlijk! hier zijn nog steeds de pannekoeken met spek favoriet (Koen) en met rozijntjes (Emy) en leuke ontdekking: Chelsea Buns, staan in de laatste allerhande, dus vast ook wel op de site, die kun je aan je ontbijt-bak-repertoire toevoegen hoor, jum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *